Posna jela


 Razna posna jela i poslatice
--------------------------------------------------------------------------------
Citrusna salata
- Za 4 osobe
* 95 ml dijamant lajt majoneza
* Jedno veće pakovanje mešavine zelenih salata
* 2 mandarine
* Jedan grejpfrut
* So
* Biber
- Mandarine i grejpfrut oljuštite tako da ostane što manje bele pokožice. Oštrim nošem pašljivo isecajte kriške tako da ih izvadite iz opne. To radite iznad činije u koji će kapati sok. Majonez pomešajte sa sokom. Mešavinu zelenih salata stavite u veću činiju, posolite i pobiberetie, dodajte kriške mandarina i grejpfruta, pa sve prelijte majonezom, dobro promešajte i odmah poslužite.
--------------------------------------------------------------------------------
Musaka od pšenice i suvih šljiva
- Za 4 osobe
* 800 gr krompira
* 200 gr pšenice
* 80 gr suvih šljiva
* 20 gr oraha
* 4 kašike pirea od paradajza
* Pola kašike ruzmarina
- Krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte, a suve šljive malo obarite. U vatrostalu činiju ređajte prvo krompir, sitno seckane suve šljive a zatim pšenicu pomešanu sa orasima. Pire od paradajza razblažiti sa bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.
--------------------------------------------------------------------------------
Kaneloni punjeni pečurkama
- Za 4 osobe
* 16 kašika kukuruznog brašna
* 2 veze praziluka
* 800 gr šampinjona
* 400 gr paradajza
* So
- U ključalu vodu naspite brašno i kuvajte 15 minuta uz neprestano mešanje. Na masni papir razlijte kuvano kukurzno brašno, poravnajte ga da bude kao kora za rolat i isecite na 8 jednakih delova. Nafilujte izdinstanim šampinjonima i prazilukom a preostalu masu od šampinjona prelijte preko kanelona i pecite na masnom papiru oko 15 minuta. Dekorišite kriškama grilovanog paradajza.
--------------------------------------------------------------------------------
Paprike punjene semenkama
- Za 6 osoba
* 100 gr semenki tikve
* 100 gr semenki suncokreta
* 100 gr semenki bundeve
* 50 gr oraha
* 2 krompira
* 1 paradajz
* 1 veza peršuna
* Malo soli
* Malo slatke začinske paprike
* Praziluk
* Šargarepa
* Koren paškanata
* 20 suvih paprika
- Sitno iseckajte praziluk, šargarepu i koren paškanata izrendajte. Dodajte semenke i orahe koje ste prethodno samleli, narendan krompir, usitnjen paradajz, iseckan peršunov list. Sve posolite i dodaje začinsku papriku. Fil dobro izmešajte i njime punite paprike. Ređajte ih uspravno u odgovarajući sud. Svaku papriku pospite samlevenim semenkama, prelijte vodom i stavite u zagrejanu rernu da se peku.
--------------------------------------------------------------------------------

Comments