Peciva i testa

 

Slatka i slana peciva
--------------------------------------------------------------------------------
Susam mekike
* 500 ml vode
* 1 kašika šećera
* 1 kašika soli
* 40 gr svežeg ili 10 gr suvog kvasca
* 50 ml ulja
* Oko 1 kg mekog brašna
* 100 ml mleka
* 100 gr susama
* Ulje
- U toplu vodu dodati kvasac i šećer, pa promešati i ostaviti 10 minuta. Za to vreme pripremite ostale satojke. U vodu i kvasac dodati oko 500 gr brašna. Dodati ulje, i sve dobro varjačim i rukom izmešati. Dodaje mo polako brašno pa sve zajeno mešamo ili mesimop rukom dok se ne dobije ujednačeno, ne lepljivo testo. Premažemo testo uljem, opet premesimo i odkah testo izvadimo na sto i mesimo dok se to ulje ugradi u testo. Kada počne testo da se lepi dodamo brašno, uvaljamo u njega i podelomo testo na 8-10 delova. Svaki deo testa oblikujemo u lopticu i stavimo sa brašnom posutu površinu, i ostavimo 15 min da odstoji (može i duže). Posle tog vremena svaku lopticu umočimo u mleko, držimo je od gore, umočimo donju stranu u mleko, otresemo pa u susam. Stavljamo na postu brašnom sto i razvlačimo na debljinu 5-10 mm i isecemo na 4-6 delova. Ostavimo da odstoje dok se ne zagreje ulje. U tiganj sipamo dosta ulja. Zagrejemo između jake i srednje vatre. Ubacujemo u ulje stranu koja je bila gore, i pečemo do zlatno-žute boje. Pečene odlažemo na ubrus da bi sto više ulja ostalo na ubrusu.
--------------------------------------------------------------------------------

Comments