Torte za sve prilike
--------------------------------------------------------------------------------
Ledena torta
- Potrebno je 20 parčadi
* 300 g neslanog kikirikija, 150 g čokolade za kuvanje, 100 ml mleka, 2 kašike šećera, 100 g dijamant margarina, 5 jaja, 8 kašika šećera, 500 ml šlaga ZA DEKORACIJU, 200 g topljene čokolade, makaron kolačići, čokoladne bombone.
- Priprema
* Odvadite šaku kikirija i iseckajte, a ostatak sameljite. Čokoladu otopite na laganoj vatri sa mlekom, 2 kašike šećera i margarina. Belance umutite u čvrsti sneg, sipajući 8 kašika šećera. U sneg spuštajte jedno po jedno žumance. Umutite šlag, sjedinite sa umućenim belancima u žumancima. Na tacnu stavite obruč od kalupa za pečenje torte, obložen masnim papirom. Po dnu pospite mešavinu mlevenog i seckanog kikirikija pa po njemu išarajte rastopljenu čokoladu i to predstavlja koru. Odozgo nanesite umućeni krem. Napravite novu koru od kikirikija, išarajte rastopljenom čokoladom, pa ponovo premažite kremom. Tako radite dok ne utrošite sav materijal. Na kraju treba da bude kora od kikirikija išarana rastopljenom čokoladom. Tortu ostavite preko noći u zamrzivaču. Pre služenja je ukrasite šlagom, glazurom od čokolade, čokoladnim bombonama i makronsima.
- VREME PRIPREME
* Srednje teško
--------------------------------------------------------------------------------
- Za koru
* 6 jaja
* 150 g šečera
* 100 g oraha
* 60 g brašna
* Malo ulja
* Vanilin šećer
- Za fil
* 1,5 l slatke pavlake
* 100 g šećera
* Voče po želji
- Odvojite belance od žumanca, pa od belanaca ulupajte čvrst sneg uy postepeno dodavanje šećera. Lagano umešajte jedno po jedno žumance, pa brašno, orahe, ulje i vanilin šećer. Testo pecite u kalupu prečnika 24 cm na 200 stepeni i kada se ohladi isecite na tri kore. Slatku pavlaku rashladite i umutite sa šečerom. Filujte kore i svaki red pospite seckanim voćem. Ohladite pre serviranja. Ukoliko želite da vam kore budu mekše, možete ih natopiti voćnim sokom.
--------------------------------------------------------------------------------
* 180 g brašna
* 120 g šećera
* 6 jaja
* 1 vanilin šećer
* 1 prašak za pecivo
* 10 kašika nutela krema
* 0,5 l slatke pavlake
- Za preliv
* 5 kašika marmelade
* 2 dl vode
- Jaja razdvojite. Žumaca i pola šećera penato umutite. Belanca sa drugom polovinom šećera umutite u čvrst sneg. U žumanca umešajte pet kašika nutele, dodajte trećinu snega od belanaca i polako prosejte brašno izmešano sa praškom za pecivo pa dodajte preostali sneg i promešajte sve zajeno. Pecite 30-35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ohlađenu koru isecite na tri dela. Umutite slatku pavlaku i dodajte ostatak nutele. Marmeladu prokuvajte u vodi dok se ne istopi. Ohlađenom marmeladom navlažite svaku koru pa namažite sa trećinom fila. Tortu po želji prelijte čokoladnom glazurom ili ukrasite narezanim voćem.
Kokos torta
* 200 g šećera u prahu
* 1 kašika gustina
* 1 kesica vanilin šećera
* 1 kašika soka od limuna
* Malo soli
* 100 g kokosa
* 2 slatke pavlake
- Belanca ne treba da budu iz frižidera, nego na sobnoj temperaturi. Uključite rernu na 150 stepeni. U belanca odmah staviti malo soli i par kapi soka od limuna. Mikserom mutite na najvećij brzini i kada se napravi pena dodajte šećer. Kada dobro umutite belanca dodajte gustin i sve polako prebacite u podmazanu tepsiju i stavite u rernu da se peče na manjoj temperaturi (100 stepeni). Sušite ih na ovo temperaturi 30 minuta. Kada je kora gotova izvadite i umutite slatku pavlaku dok se ne pretvori u penasti šlag. U šlag umutite i preostali kokos. Kada se ohlade kore presecite ih na tri dela. Na tacnu stavite prvu koru i premažite jednom trećinom šlaga, zatim stavite drugu koru i ponovite postupak a kada stavite treću koru premažite šlagom celu tortu i pospite mrvice kokosa odozgo.
--------------------------------------------------------------------------------
Comments
Post a Comment