Torte

Torte za sve prilike

--------------------------------------------------------------------------------

Ledena torta
- Potrebno je 20 parčadi
* 300 g neslanog kikirikija, 150 g čokolade za kuvanje, 100 ml mleka, 2 kašike šećera, 100 g dijamant margarina, 5 jaja, 8 kašika šećera, 500 ml šlaga ZA DEKORACIJU, 200 g topljene čokolade, makaron kolačići, čokoladne bombone.
- Priprema
* Odvadite šaku kikirija i iseckajte, a ostatak sameljite. Čokoladu otopite na laganoj vatri sa mlekom, 2 kašike šećera i margarina. Belance umutite u čvrsti sneg, sipajući 8 kašika šećera. U sneg spuštajte jedno po jedno žumance. Umutite šlag, sjedinite sa umućenim belancima u žumancima. Na tacnu stavite obruč od kalupa za pečenje torte, obložen masnim papirom. Po dnu pospite mešavinu mlevenog i seckanog kikirikija pa po njemu išarajte rastopljenu čokoladu i to predstavlja koru. Odozgo nanesite umućeni krem. Napravite novu koru od kikirikija, išarajte rastopljenom čokoladom, pa ponovo premažite kremom. Tako radite dok ne utrošite sav materijal. Na kraju treba da bude kora od kikirikija išarana rastopljenom čokoladom. Tortu ostavite preko noći u zamrzivaču. Pre služenja je ukrasite šlagom, glazurom od čokolade, čokoladnim bombonama i makronsima.
- VREME PRIPREME

* 50 minuta
- TEŽINA PRIPREME
* Srednje teško

--------------------------------------------------------------------------------

Diplomat torta
- Za koru
* 6 jaja
* 150 g šečera
* 100 g oraha
* 60 g brašna
* Malo ulja
* Vanilin šećer
- Za fil
* 1,5 l slatke pavlake
* 100 g šećera
* Voče po želji
- Odvojite belance od žumanca, pa od belanaca ulupajte čvrst sneg uy postepeno dodavanje šećera. Lagano umešajte jedno po jedno žumance, pa brašno, orahe, ulje i vanilin šećer. Testo pecite u kalupu prečnika 24 cm na 200 stepeni i kada se ohladi isecite na tri kore. Slatku pavlaku rashladite i umutite sa šečerom. Filujte kore i svaki red pospite seckanim voćem. Ohladite pre serviranja. Ukoliko želite da vam kore budu mekše, možete ih natopiti voćnim sokom.

--------------------------------------------------------------------------------

Nutela torta
* 180 g brašna
* 120 g šećera
* 6 jaja
* 1 vanilin šećer
* 1 prašak za pecivo
* 10 kašika nutela krema
* 0,5 l slatke pavlake
- Za preliv
* 5 kašika marmelade
* 2 dl vode
- Jaja razdvojite. Žumaca i pola šećera penato umutite. Belanca sa drugom polovinom šećera umutite u čvrst sneg. U žumanca umešajte pet kašika nutele, dodajte trećinu snega od belanaca i polako prosejte brašno izmešano sa praškom za pecivo pa dodajte preostali sneg i promešajte sve zajeno. Pecite 30-35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ohlađenu koru isecite na tri dela. Umutite slatku pavlaku i dodajte ostatak nutele. Marmeladu prokuvajte u vodi dok se ne istopi. Ohlađenom marmeladom navlažite svaku koru pa namažite sa trećinom fila. Tortu po želji prelijte čokoladnom glazurom ili ukrasite narezanim voćem.
--------------------------------------------------------------------------------
Kokos torta
* 300 ml belanaca (8 standardnih jaja)
* 200 g šećera u prahu
* 1 kašika gustina
* 1 kesica vanilin šećera
* 1 kašika soka od limuna
*  Malo soli
* 100 g kokosa
* 2 slatke pavlake
- Belanca ne treba da budu iz frižidera, nego na sobnoj temperaturi. Uključite rernu na 150 stepeni. U belanca odmah staviti malo soli i par kapi soka od limuna. Mikserom mutite na najvećij brzini i kada se napravi pena dodajte šećer. Kada dobro umutite belanca dodajte gustin i sve polako prebacite u podmazanu tepsiju i stavite u rernu da se peče na manjoj temperaturi (100 stepeni). Sušite ih na ovo temperaturi 30 minuta. Kada je kora gotova izvadite i umutite slatku pavlaku dok se ne pretvori u penasti šlag. U šlag umutite i preostali kokos. Kada se ohlade kore presecite ih na tri dela. Na tacnu stavite prvu koru i premažite jednom trećinom šlaga, zatim stavite drugu koru i ponovite postupak a kada stavite treću koru premažite šlagom celu tortu i pospite mrvice kokosa odozgo.
--------------------------------------------------------------------------------
Rozen torta sa čokoladom
* 1 pakovanje rozen kora
* 1,2 l mleka
* 4 pudinga od čokolade
* 15 kašika šećera
* 3 mlečne čokolade
* 1 margarin
- Skuvaje litar mleka. Pomešajte puding i šećer sa 200 ml mleka, pa ih sipajte u mleko koje vri. Kuvajte dok se ne zgusne. skinite sa vatre i ubacite iskidanu čokoladu, nastavite da mešate dok se ne istopu. Ostavite da se ohladi. U hladan fil dodajte umućeni margarin. Koru stavite na tacnu, premažite je kremom, pa preko fila šlag. Prekrijte drugom korom i ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.
--------------------------------------------------------------------------------
Jafa torta
* 1 kg jafa keksa
* 1,3 l mleka
* 500 gr margarina
* 3 pudinga od vanile
* 14 kašika šećera
* 3 kašike šećera u prahu
* 3 kesice šlaga
- U 300 ml mleka ubacite 250 g margarina i stavite da provri. Dodajte izdrobljen jafa keks, promešajte i od toga oblikujte koru. Stavite je u frižider da se stegne. U litru mleka skuvajte pudinge sa šećerom. Penato umutite preostali margarin sa šećerom u prahu i sjedinite sa ohladjenim pudingom. Nafilujte koru i ukrasite šlagom.
--------------------------------------------------------------------------------
Miks torta
* 500 gr keksa pti ber
* 250 g oraha
* 100 gr suvog groždja
* 1 kesica pudinga od vanile
* 500 ml mleka
* 2 kesice vanilin šećera
* 250 gr margarina
* 250 gr šećera u prahu
* 2 kesice šlaga
* Listići badema
- Sukvajte puding od vanile sa mlekom. Ohladite ga pa dodajte margarin penasto umućen sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. U kram izdrobite keks, dodajte seckane orahe i napareno suvo groždje. Oblikujte tortu i ukrasite je šlagom i listićima badema.
--------------------------------------------------------------------------------






Comments