Slani kolači


 Idealni za slave i svečane prilike

--------------------------------------------------------------------------------

Slane knedle

- Potrebni sastojci
* 300 g pšeničnog brašna
* 100 g maslaca
* Jedno jaje
* 150 g sitno iseckane pršute
* 100 kačkavalja
* 100 čedar sira isečenog na kockice
- Priprema
* U ohladjeni pire krompir dodajte jedno jaje i brašno pa umesite glato testo. Dodajte rendani kačkavalj i iseckanu pršute, pa to dodatno izmesite. Ako je testo previše lepljivo, dodajte brašno dok ne dobijete lepo testo za valjanje. Testo razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite ga na kvadrate. Stavite po jednu kockicu čedar sira u sredinu svakog kvadrata. Potom svaki kvadrat dobro zatvorite da vam sir ne iscuri prilikom kuvanja i oblikujte ga u kuglice po vašoj želji. U dublji lonac sipajte vodu i sačekajte da provri, dodajte prstohvat soli i kašiku ulja pa ubacite knedle. Kada knedle isplivaju na površinu kuvajte ih jos 5 minuta. Vadite ih šupljikavom kašikom i odložite u činiju.
- Sos sastojci
* Jenda kašika ulja
* 200 g šampinjona
* Jedna manja glavica crnog luka
* So
* Biber
* Origano
- Priprema
* U šerpu sipajte ulje, pa dodaje sitno iseckani crni luk. Kada luk postane staklast i dobije zlatnu boju, dodajte iseckane šampinjone. Začinite solju i biberom, pa sve dinstajte 15 minuta. Na kraju dodajte origano, promešajte i prelite knedle ovim sosom.

--------------------------------------------------------------------------------

Palačinke sa šampinjonima i šunkom
- Za testo
* 3 jajaeta
* 300 ml mleka
* 300 ml vode
* 300 g brašna
* Ulje
* Malo soli
- Za nadev
* 200 g praške šunke
* 200 g trapista
* Jedna kesica mariniranih seckanih šampinjona
* Jedna kesica blagog kečapa
* 100 g kisele pavlake
- Za preliv
* Jedna kašika pavlake
* 100 nl mleka
* Jedno jaje
* So
- Sjedinite sve sastojke za testo i ostavite smesu da odstoji, najbolje sat vremena pre pečenja palačinki. Na ulju ispecite palačinke i svaku tanko premažite kiselom pavlakom. Preko stavite list šunke, pa narendrajte trapist, pospite sampinjonima i kečapom, pa urolajte. Ređajte palačinke jednu do druge u pleh i prelijte ih smesom od umučenog jajeta , pavlakei mleka. Pecite 20 minuta na 200 stepeni.
--------------------------------------------------------------------------------
Palačinke od heljde
- Za testo
* 2 jajeta
* 100 ml piva
* 2 kašike ulja
* 5 kašičica heljdinog brašna
* 5 kašičica pšeničnog brašna
* Kašičica šećera
* Malo soli
* Vode po potrebi
- Za fil
* 200 g kisele pavlake
* 2 čena belog luka
* 200 g starog sira
- Umutite jaja sa uljem i pivom, dodajte šećeri so, pa lagano umešajte obe vrste brašna. Mutite dodajući po potrebi kiselu vodu da testo može lako da se izliva. Na zagrejanom tiganju pecite palačinke bez dodavanja ulja i filujte kiselom pavlakom kojoj te dodali seckani beli luk i usitnjeni sir.
--------------------------------------------------------------------------------
Rolnice sa dimljenom šunkom, spanaćem i sirom
* 4  jaja
* 350 gr brašna
* 100 gr spanaća
* Jedan čen belog luka
* Jedan muskatni oraščić
* So
* 3 dl kisele vode
* 10 listova sira
* 10 listova dimljene šunke
- Pripremite smesu za palačinke od brašna, jaja, soli, mleka i mineralne vode. Ako je smesa preretka dodajte još brašna, a ako je previše gusta rezredite s jos mleka. Ispecite palacinke. Propržite spanaći usitnjeni beli luk. Dinstajte dok tečnost ne ispari, začinite i na svaku palačinku poslažite po celoj dužini listove sira i šunke i spanać. Zamotajtre, isecite na zalogajčiće i dekorišite po zelji ili posuzite u umaku od paradajz. 
--------------------------------------------------------------------------------

Comments