Salate


Slatke i slane salate
--------------------------------------------------------------------------------
Osvežavajuća salata sa pomorandžama
- Sastojci
* Jedna zelena salata
* 4 pomorandže
* 2 mala crvena luka
* Jedna veza peršuna
* Jedna šolja nara
* Sok od jednog limuna
* 3 kašike maslinovog ulja
* Jedna-dve ljute papričice
- Priprema
* Oljuštite i nasecite pomorandže na kriške i tanko isecite luk. Peršun operite i iseckajte. U dublji tanjr ili činiju stavite salatu, kriške pomorandže, luk, peršun, bobice nara, začinite morskom solju i biberom pa promešajte. Na kraju pospite ljutom paprikom i poprskajte limunovim sokom i masinovim uljem.
--------------------------------------------------------------------------------

Rižoto sa smokvama
* 2 kašike maslinovog ulja
* 1 glavica crnog luka
* 1 čen belog luka
* 300 gr pirinča
* 100 ml belog vina
* 1 goveđa kocka
* Oko 900 ml vode
* So
* Biber
* 1 kašika maskrapone sira
* 4 zrele smokve
* 200 g tvrdog sira
* 1 kašika seckanog peršuna
* Rendana kora pola limuna
- Na zagrejano maslinovo ulje u široj posudi stavite sitno iseckani luk. Propecite ga, dodajte izgnječeni beli luk i pirinač: kratko propržite uz mešanje pa ulijte vino a zatim i malo tople vode. Dodajte goveđu kocku i uz dodavanje vode dinstajte na laganoj vatri i povremeno promešajte. Kad je pirinač gotov po potrebi posolite, pospite mlevenim biberom i umešajte maskrapone da dobijete kremastu strukturu. Smokve isecite na četvrtine a sir na kockice. Peršun pomešajte sa narendanom limunovom korom. Poslužite topli rižoto sa smokvama posut kockicama sira i posut peršunom.
--------------------------------------------------------------------------------
Kinoa sa avokadom i grejpfrutom
* 100 g kinoe
* 5 šolja bebi spanaća
* Jedan avokado
* Jedan grejpfrut
* Jedan nar
* 2 kašike soka od limuna
* 100 g oraha
* 2 kašike jabukovog sirćeta
* 2 kašike maslinovog ulja
* Jedna kašika hladne vode
* Jedna kašičica šećera
* So
- Skuvajte kinou prema uputstvu na pakovanju, procedite je dok je u cediljki, prelijte hladnom vodom. Oljuštite i isecite po želji avokado, grejpfrut i spanać a nar očistite. Iscedite u njih sok od limuna i malo soli i promešajte. Pripremite dresing od oraha, sitno ga iseckajte ili krupno sameljite i pomešajte sa maslinovim uljem, sirćetom, šećerom i malo soli. Pospite salatu gotovim dresingom.
--------------------------------------------------------------------------------
Piletina sa cimetom i limunom 
* Jedno pileče belo meso ili 2 bataka
* Jedna kašičica cimeta
* 1 limun 
* So
* Biber
* Muskatni oraščić
* Ulje
- Belo meso isecite na kockice, pa pospite cimetom ili cele batake uvaljate u vimet. Iscedite sok od limuna i prelite preko mesa, začinite narendanom korom limuna, posolite i pobiberite. narendrajte zatim pola muskatnog oraščića, pa i njega dodajte mesu. dodajte malo ulja, dobro promešajte, pa ostavite preko noći u frižideru. Ispržite piletinu na ulju sa svih strana i poslužite sa povrćem po želji.
--------------------------------------------------------------------------------

Comments