Plodovi mora


 Razni plodovi mora na sve načine

-------------------------------------------------------------------------------

- Sastojci za dve osobe
* 125 g integralnog pirinča
* 300 g morskih plodova
* Jedna glavica crnog luka
* Jedna čaša belog vinaM
* Dve kašike maslinovog ulja
* Jedan limun
* Jedna kašika začina po ukusu
- Priprema
* Staviti pirinač da se kuva. Na maslinovom ulju propržiti glavicu sitno seckanog crnog luka. Kada luk postane staklast dodati i morske plodove. Malo ih propržiti a onda ih preliti belim vinom. Kada belo vino ispari dodati začine po volji i ukusu (vegeta, bosiljak, peršun i malo karija).
-------------------------------------------------------------------------------
Morski plodovi na testenini
* 300 gr morskih plodova
* Pola glavice crnog luka
* 5-6 češnjića belog luka
* Malo maslinovog ulja
* 2 dl belog vina
* Začini (peršun, origano, bosiljak, biber, vrlo malo soli)
* 2 dl tečnog ili pasiranog paradajza
* Malo parmezana
- Crni luk iseckati sitno, a beli iznječiti. Na ulju propržiti crni luk a zatim pri kraju dodati beli i još malo propržiti. Dodati morske plodove i sve začine i dinstati dok ne ispari skoro sva tečnost. Naliti vinom i dinstati dok vino ne ispari. Dodati paradajz i ostaviti da se krčka jos 15-20 minuta da se zgusne. Testeninu skuvati, ocediti i pomešati sa pripremljenim morskim plodovima. Posuti parmezanom i služiti toplo.
* SAVET 
- Ovako pripremljene plodove mora možete služiti umesto na testenini sa prilogom od barenog krompira ili pirinča (posebnmo integralnog).
--------------------------------------------------------------------------------
* 500 g morskih plodova
* 2 glavice crnog luka
* 2 struka mladog crnog luka
* 1,5 dl maslinovog ulja
* 2 dl belog vina
* 2 dl kisele pavlake
* Zacini po želji (origano, bosiljak...)
- U tiganj sipati maslinovo ulje, staviti na vatru da se ugreje, dodati na rebarca isečen crni luk, na komadiče mladi crni luk i dinstati dok ne dobije staklasti izgled. Zatim dodati smrynute morske plodove, poklopiti i dinstati da se morski plodovi uprže sa lukom. Dodati začine po ćelji i so, probati, pa naliti belim vinom, dinstati još 15 ,minuta da vino ispari. Skloniti sa vatre pa dodati jednu čašu od 2 dl Moja kravica kiselu pavlaku. Sve lagano promešati da se sjedini pa poslužiti.
--------------------------------------------------------------------------------



Comments