Hrono ishrana


 Pravila hrono ishrane

Doručak: U hrono ishrani doručak je najvažniji obrok!!!

Idealan doručak trebalo bi da sadrži: masti, belančevine, i spore šećere (žitarice) jer naš organizam je prilagođen da samo ujutru može dobro da vari i iskoristi kombinacije ove hrane. Što znači da se ujutru mogu jesti jaja, sirevi, šunka i sl.

- Ručak i večera: 

Za ručak i večeru ne preporučuje se kombinovanje belančevina i ugljenih hidrata, ovo je moguće samo ujutru za dorucak. Zabranjene su sve vrste grickalica između oboka. 

Voće i suvo voće se ne jede ni ujutru ni uveče, već samo izmedju 16h i 18h, ili 17h do 19h leti. 

Testenina se ne sme jesti uveče (paste, pica, hleb, sendvič...), isto kao i pirinač i sva skrobna povrća (krompir npr).

Kravlje mleko nije hrana koju ljudi mogu da vare i hrono ishrana ga u potpunosti isključuje iz ishrane za sva vremena. 

Dokazano je da svi koji piju veće količine mleka imaju manjak gvožđa u krvi i brojne simptome alergija. Jogurt se teško vari, naročito onaj sa manje ili bez masnoće, a visok insulinski indeks pravi problem sa metabolisanjem ove namirnice kod prisutne insulinske rezistencije.

-NAPOMENA:

Ne treba se bojati količine hrane koju jedemo ako je jedemo u pravo vreme i u pravoj kombinaciji.

--------------------------------------------------------------------------------

PALAČINKE SA BLITVOM:

- Testo za 6 palačinki:
* 200 g brašna
* Jaje
* So
* 2 dl kisele vode
- Namaz
* Dve vezice blitve, obarene
* 100 g kisele pavlake
* So
* 2 čena belog luka
* 100 g rendanog kačkavalja
* Malo maslinovog ulja
* Origano
Ispeći palačinke pripremiti namaz od barene blitve, belog luka, kačkavalja, maslinovog ulja, origana i soli. Filovati i rolovati palačinke, a kada se ohlade u frižideru iseći ih na kolutove i servirati.
- NAPOMENA: ukoliko postoji intolerancja na belo brašno, obavezno koristiti speltino ili kombinaciju brašna po ukusu.

--------------------------------------------------------------------------------

Prosene proje (doručak)
* 150 g prosenog griza
* 400 ml vode
* 2 jajeta
* 20 g mladog sira
* Prašak za pecivo
* Morska so
* Lan, susam
- Sipati vodu u šerpu, dodati so i kuvati dok ne poključa, zatim dodati griz i kuvati ga dok ne nabubri. Kada se griz ohladi umešati jaja, prašak za pecivo i sir. Pripremljenu smesu izliti u kalupe za mafine (predhodno obložene papirnatim korpicama), posipati susamom i lanom. Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći proje dok ne porumene.

--------------------------------------------------------------------------------

Gulaš od pečuraka (ručak)
* 400 gr svežih pečuraka
* Ulje
* 2 glavice crnog luka
* So 
* Začin
* Mleveni biber
* 1 kašičicaaleve paprike
* Supa od povrća
* Kašičica paradajz pirea
* Sitno iseckan list peršuna
- Pečurke očistiti i iseći na veće komade. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Dodati isečene pečurke, so, biber i porpržiti. Nakon toga dodati alevu papriku, doliti supu od povrća i dinstati. Na kraju posuti sitno iseckanim listom peršuna. Gotovo jelo možete servirati uz razne testenine i salate od povrća.
--------------------------------------------------------------------------------
Losos sa ražnjićima od povrća (večera)
* Snicle lososa (1 šnicla po osobi)
* Marinirajte u limunu sa malo soja sosa i začinima po želji, pa grilovanje
* Ulje
* Ražnjići od tikvica, paprika crvena i žuta
* Crni luk
* Šargarepa
* Sezonsko povrće
* Sos od soje za preliv preko lososa
* So
- Na teflonski tiganj stavite malo ulja pa propržite kotlete, potkovice lososa. Na štapiće za ražnjiće nabodite isečeno sezonsko povrće i takođe ga propržite na tiganju ili roštilju. Prelijte sosom od soje i servirajte na plitkom tanjiru.
--------------------------------------------------------------------------------
Namaz od sira i patlidžana (doručak)
* 1 patlidžan
* 1 crvena paprika
* 50 gr mladog sira
* Beli luk
* So
* Biber (po želji)
- Ispeći patlidžan i papriku na 200 stepeniu reni dok ne omekšaju. Kada se ohlade staviti ih u blender i izmiksati, dodati beli luk, sir, maslinovo ulje i ostale začine po želji. Ostaviti da se ohladi u frižideru. Jesti sa dozvoljenim hlebom.
--------------------------------------------------------------------------------
Junetina sa pečurkama (ručak)
* 500 gr junetine
* 200 gr šampinjona
* Ulje
* So
* Biber
- Šnicle izlupati, posoliti pa porežati u šerpu. Preliti supom, lagano dinstati. Kada je upola mekano dodati iseckane šampinjone i još malo dinstati sve dok junetina ne omekša u potpunosti.
--------------------------------------------------------------------------------
Špikovana skuša (večera)
* 3 skuše
* 2 glavice belog luka
* 2 limuna
* Malo maslinovog ulja
* 1 praziluk
* 1 bela rotkva
* Peršun (svež)
* So
* Biber
* Mešavina sušenih zacina
- Skušu očistiti, izvaditi joj tanjim nožem srednju kost i raseći je na stranama. Posuti limunom i ostaviti da malo odstoji. U svaki bočni rez staviti po pola čena belog luka: Ribu začiniti susšenim začinom i obostano propžiti. Zatim preliti sa malo maslinovog ulj. Narendati rotkvu i pomešati sa seckanim prazilukom, začiniti sirćetom. Garnirati uz ribu.
--------------------------------------------------------------------------------



Comments