Pravila hrono ishrane
- Doručak: U hrono ishrani doručak je najvažniji obrok!!!
Idealan doručak trebalo bi da sadrži: masti, belančevine, i spore šećere (žitarice) jer naš organizam je prilagođen da samo ujutru može dobro da vari i iskoristi kombinacije ove hrane. Što znači da se ujutru mogu jesti jaja, sirevi, šunka i sl.
- Ručak i večera:
Za ručak i večeru ne preporučuje se kombinovanje belančevina i ugljenih hidrata, ovo je moguće samo ujutru za dorucak. Zabranjene su sve vrste grickalica između oboka.
Voće i suvo voće se ne jede ni ujutru ni uveče, već samo izmedju 16h i 18h, ili 17h do 19h leti.
Testenina se ne sme jesti uveče (paste, pica, hleb, sendvič...), isto kao i pirinač i sva skrobna povrća (krompir npr).
Kravlje mleko nije hrana koju ljudi mogu da vare i hrono ishrana ga u potpunosti isključuje iz ishrane za sva vremena.
Dokazano je da svi koji piju veće količine mleka imaju manjak gvožđa u krvi i brojne simptome alergija. Jogurt se teško vari, naročito onaj sa manje ili bez masnoće, a visok insulinski indeks pravi problem sa metabolisanjem ove namirnice kod prisutne insulinske rezistencije.
-NAPOMENA:
Ne treba se bojati količine hrane koju jedemo ako je jedemo u pravo vreme i u pravoj kombinaciji.
--------------------------------------------------------------------------------
PALAČINKE SA BLITVOM:
- Testo za 6 palačinki:
* 200 g brašna
* Jaje
* So
* 2 dl kisele vode
- Namaz
* Dve vezice blitve, obarene
* 100 g kisele pavlake
* So
* 2 čena belog luka
* 100 g rendanog kačkavalja
* Malo maslinovog ulja
* Origano
Ispeći palačinke pripremiti namaz od barene blitve, belog luka, kačkavalja, maslinovog ulja, origana i soli. Filovati i rolovati palačinke, a kada se ohlade u frižideru iseći ih na kolutove i servirati.
- NAPOMENA: ukoliko postoji intolerancja na belo brašno, obavezno koristiti speltino ili kombinaciju brašna po ukusu.
--------------------------------------------------------------------------------
* 150 g prosenog griza
* 400 ml vode
* 2 jajeta
* 20 g mladog sira
* Prašak za pecivo
* Morska so
* Lan, susam
- Sipati vodu u šerpu, dodati so i kuvati dok ne poključa, zatim dodati griz i kuvati ga dok ne nabubri. Kada se griz ohladi umešati jaja, prašak za pecivo i sir. Pripremljenu smesu izliti u kalupe za mafine (predhodno obložene papirnatim korpicama), posipati susamom i lanom. Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći proje dok ne porumene.
--------------------------------------------------------------------------------
* 400 gr svežih pečuraka
* Ulje
* 2 glavice crnog luka
* So
* Začin
* Mleveni biber
* 1 kašičicaaleve paprike
* Supa od povrća
* Kašičica paradajz pirea
* Sitno iseckan list peršuna
- Pečurke očistiti i iseći na veće komade. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Dodati isečene pečurke, so, biber i porpržiti. Nakon toga dodati alevu papriku, doliti supu od povrća i dinstati. Na kraju posuti sitno iseckanim listom peršuna. Gotovo jelo možete servirati uz razne testenine i salate od povrća.
--------------------------------------------------------------------------------
* Snicle lososa (1 šnicla po osobi)
* Marinirajte u limunu sa malo soja sosa i začinima po želji, pa grilovanje
* Ulje
* Ražnjići od tikvica, paprika crvena i žuta
* Crni luk
* Šargarepa
* Sezonsko povrće
* Sos od soje za preliv preko lososa
* So
- Na teflonski tiganj stavite malo ulja pa propržite kotlete, potkovice lososa. Na štapiće za ražnjiće nabodite isečeno sezonsko povrće i takođe ga propržite na tiganju ili roštilju. Prelijte sosom od soje i servirajte na plitkom tanjiru.
--------------------------------------------------------------------------------
Comments
Post a Comment